ULU HAKAN

ULU HAKAN

Onun hakkında çok konuşuldu…Kimisi Kızıl Sultan dedi;Kimisi Ulu Hakan…Kimisi yerden yere vururken bin bir türlü iftirayı da boca ederken aziz hatırası üzerine…Kimisi de methiyeler düzdü, penceresini bir kez dahi aralamadan!İktidarının üzerinden bir asır geçmesine rağmen hala onun öngörüsüne, siyasi dehasına, icraatlarına yetişebilen bir liderin çıkamaması bile değerini en güzel misal değil midir?!Dört bir taraftan aç kurtların iştaha ile üzerine saldırdığı bir avı iktidarı boyunca ayakta tutan son asrın en büyük dehasıydı O…

Bir zamanlar müstebid olarak eleştirdiği Abdülhamid için Akif, bakın ne diyor:

Giden semerciyi, derler, bulur muyuz şimdi?
Ya böyle kalfa değil, basbayağı muallimdi.
Nasıl da kadrini vaktiyle bilmedik, tuhaf iş:
Semer değilmiş o rahmetlinin ki devletmiş!

Bir yabancının ağzından dinleyelim isterseniz bir de :
Sir Henry F. Woods da Sultan Abdülhamid için şunları söylüyor ;
“Kendisiyle tanışmak imkânı bulan herkesin itiraf ettiği gibi Abdülhamid büyüleyici bir karaktere sahipti. Bir defasında Abdülhamid'i ikna yoluyla Babıâli'ye eski yetkilerini tekrar iade etmesini sağlamak isteyen Sir Philip Currie (İngiliz elçisi) bile bu emelinde hüsrana uğramıştı. Abdülhamid'le sadece iki kez görüşme imkânı bulan Mr. Joseph Chamberlain'in bana sonradan itiraf ettiğine göre, Türkiye'deki ziyareti esnasında tanıdığı devlet adamı niteliğine sahip bir tek adam vardı. O da, Abdülhamid idi.”

Ve Otto von Bismarck’in Abdülhamid’le ilgili söyledigi iddia edilen bir söz var: Dünyadaki bütün akillarin yüzde 90’i Abdülhamid’te, yüzde 5’i bende geri kalan yüzde 5’i de diger siyasilerde.

Bu satırları kaleme aldığım zaman dilimi, Ulu Hakan’ın fani dünyaya veda ettiği günün yıldönümüydü…

Ulu Hakan ile ilgili son sözü Türkiye’nin önde gelen tarihçilerinden Ilber Ortaylı’ya bırakalım :

“Sultan Abdülhamid, dünyadaki son büyük imparatordur!


Ruhun şad olsun Ulu Hakan…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler. Yönetici incelemesinin ardından yayına alınacaktır.