Köylerimiz Can Çekişiyor


KÖYLERİMİZ CAN CEKİŞİYOR!

TÜİK, 2017 yılı demografik rakamlarını dün açıkladı. Kastamonu merkez ve ilçelerindeki vahim tabloyu gözler önüne serdi!
Kastamonu merkez ilçenin yanı sıra 7 ilçemizin daha şehir nüfusunda nısbi de olsa artış görülürken, 12 ilçenin şehir nüfusunun azaldığını gördük yayınlanan rakamlarda.
Ama işin en vahim tarafı köylerimiz ile ilgili olan kısmı.  Merkez dahil 20 ilçemizin sadece 5 tanesinin köy nüfusunu geçen yıla göre az da olsa artırdığı, diğer 15 ilçemizin köylerinin kan kaybettiğini gördük yayınlanan rakamlarda.
Köy demek, üretim demektir.
Köy demek, tarım demektir.
Köy demek, hayvancılık demektir.
Köy demek, aslında kendi kendine yetmenin kilit taşı demektir!


Köylerimiz eriyor. 2016 yılında 140 bin 582 olan köy nüfusu 2017 yılında 2 bin 23 kişi azalarak 138 bin 559’a gerilemiş.  Yani üreten kesimden 2 bin kişi daha kaybetmiş Kastamonu.
Kastamonu köylerindeki nüfus rakamlarını bir de köy sayısı ile değerlendirdiğimizde başımızı iki elimizin arasına alıp düşünmemizi gerektirecek oldukça fazla meselenin olduğu anlaşılacaktır. Neden mi? 1059 köyümüz var ve ortalamaya döktüğünüzde 130 kişi yapıyor. Yani orta ölçekli bir apartman kadar insanın yaşadığı birimler! Aslında bu değerlendirmeyi beş – on tane büyük köyü liste dışı tutup, ilçeler bazında köy sayısı ve toplam nüfus ortalaması alarak yapmak gerekiyor. O zaman tablo daha da vahim hale gelecektir!
Köylerimiz önemli!
Köylülerimiz önemli...
Buğdayı, mısırı, marulu, soğanı, patatesi, elmayı, armutu, eriği, yumurtayı, kırmızı ve beyaz eti velhasıl en çok tükettiğimiz gıdaları mahalli bazda üreten ve büyük, entegre, fabrikasyon üretimlerin tüketici toplumu ile arz – talep dengesinde aldığı konumla ihracat ve ithalatı etkileyen unsurdur köylerimiz ve köylülerimiz...
Milli gelirin milli kalmasının en önemli faktörlerinden birisidir! Şehirlerdeki tüketen toplumun, yani bizim ortaya çıkardığımız ihtiyaçların karşılanmasında dışa bağımlılığın önüne set çekecek olan üretici sigortadır! Ticaretini yapmasa bile, kendi ihtiyacını karşılayacak kadar üretmesi bile ülke ekonomisine katkıdır!
Köyler boşalması tüketici nüfusun artması demektir! Köylerin boşalması üretici gücün azalması demektir! Tüketen ve üreten arasındaki üretim aleyhine olan bu değişim beraberinde ithalat yoluyla arz – talep dengesinin sağlanması mecburiyetni getirmektedir ki bu da milli sermayenin yurt dışına daha fazla çıkması manası taşır.
Köylerimiz önemli! Kelebek etkisi yaratır köylerimizin bir kişi dahi olsa azalması. Ufacık bir arpa tarlasının ekilmemesi, bir tane elma ağacının meyvesinin toplanmaması, bir baş soğanın pazara eksik gelmesi bugün için önemsenmeyecek bir değer ve faktör olarak görülebilir.
Ama biz bir yılda iki bin elma ağacının meyvesinden olduk, iki bin baş soğan eksik girdi köylü pazarına, iki bin tavuk daha az organik yumurta girdi evlerimize...
2017 rakamlarındaki tek sevindirici değer; Taşköprü köylerinin bir önceki yıla göre 2694 kişi artış göstermesi...
.....
Kastamonu’nun en büyük meselesi; göç!
2017 rakamları bunu bir kez daha teyit etti!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler. Yönetici incelemesinin ardından yayına alınacaktır.