Yeşil Gündem


YEŞİL GÜNDEM

12 Eylül…

Her on senede bir teneffüse çıkan demokrasimizin okul bahçesine çıktığı son teneffüsün zil sesiydi…

O tarihten sonra da havanın yağmurlu, karlı, puslu, soğuk olması sebebiyle sınıftan çıkmadan geçirdiğimiz birkaç teneffüs oldu…

Ve zile basmayı alışkanlık haline getiren yaramaz çocukların birkaç muziplik girişimi de zilin artık paslanmış olması sebebiyle kadük kaldı…

Türkiye, 11 Eylül akşamından başlayarak 12 Eylül gece yarısına kadar yine zorunlu teneffüsü yatıracak masaya…

Mehmet Akif’ in;

Geçmişten adam hisse kaparmış... Ne masal şey! 
Beş bin senelik kıssa yarım hisse mi verdi? 
Tarihi tekerrür, diye tarif ediyorlar;
Hiç ibret alınsaydı, tekerrür mü ederdi? . 

Mısralarındaki “ibreti” sanırım 20 küsur yıldır alamadık ki, ısıtıp ısıtıp aynı yemeği önümüze koyuyorlar her 12 Eylül’de!

Neyse ki, memleketim yeterince ibret aldı… Aldı ki, gündemimiz zorunlu teneffüs olmayacak bu sene!



Geçtiğimiz hafta Kastamonu Valisi Erdoğan Bektaş’ın vizyon projelerinden birisi olan Ahşap Fuarı ile koltuğa oturan yeşil gündem, bu hafta da oturduğu yerden kalkmayacak!

Öncelikle “Ahşap Fuarı” na iki kelam etmeden edemeyeceğim…

Benim derdim Milano, Kayseri, Ankara, Eskişehir olmak değil… Benim derdim Kastamonu’nun ahşap sektöründe farkındalık yaratması…

Tomruğu sadece kağıt hammaddesi olarak görmek,

Mobilya sektöründeki firma ve merkezleri dev aynasıyla seyretmek,

Yer sofrası, şimşir kaşık, bağlama, uzun sap, sepet, oyma gibi ürünleri küçük işletmelerin tezgah malzemesinden ibaret kılmak,

Ağaca tomruk gibi bakmanın ötesine ulaşmak…

Zengin orman potansiyelini kamyon ve tırların sırtına vurarak gurbet ellere göndermenin bu memlekete bir faydası yok!

Göç erozyonuna insanını kaptıran Kastamonu, hammaddesini, zenginliğini de bu katarın yolcusu yapma ironisinden kurtulmalı artık…

Bir önceki yazımızda ifade etmiştik;

Devlet Baba mutfağımıza kadar getirdi un – helva- şeker üçlüsünü altın tepside… Eğer helva yemek istiyorsak; Bi zahmet mutfağa girelim…


Geçtiğimiz hafta işadamı, girişimcisi, üreticisi ve hatta tüketicisi ile meydanlara çıkan ahşap zenginliğimiz, Bu hafta da Uluslararası Göknar Sempozyumu ile akademik ve bilimsel sahada arz-ı endam edecek…

Kastamonu Valiliği’nin vizyon projelerinden birisi olan “Kastamonu Ahşap Zenginliğinin Endüstriyel Sahada Değerlendirilmesi” mantalitesine, Kastamonu Üniversitesi’nin Göknar Sempozyumu güzel bir tevafukla bilimsel bir destek verecek…

12 Eylül’de Türkiye son teneffüs zilini çalan hınzır çocukları konuşurken biz memleketimizin yeşil gündeminde yine ahşapla haşır neşir olacağız…

Onursal Başkanlığını Rektör Prof. Dr. Seyit AYDIN’ın, Sempozyum Koordinatörlüğünü Orman Fakültesi Orman Mühendisliği öğretim üyesi Prof. Dr. Sezgin AYAN’ın yürütmekte olduğu; 12 - 14 Eylül 2012 tarihleri düzenlenecek olan 14. Uluslararası Göknar Sempozyumuna;  Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Almanya, USA, Çek Cumhuriyeti, İran, Polonya, İtalya, Avusturya, İskoçya, Cezayir, Slovenya, Slovakya, Meksika, Danimarka, Karadağ, Makedonya ve Türkiye olmak üzere toplam 19 ülkeden 42’si yabancı 150’nin üzerinde katılımcının 102 Bildiri ile katılım sağlayacağını belirtelim ki, ne kadar kallavi olduğunu anlayın!

Şu, şehrin belli başlı yerlerine asılan tanıtım afişlerinden keşke birkaç tanesi de Türkçe olsaydı da halkımız da anlasaydı diyecektim… Belki ben görmemişimdir Türkçe “sempozyum tanıtım afişlerini” ihtimalini göz önünde bulundurarak demiyorum!

Tüm halkımızın Göknar Sempozyumu’na iştirakinin önemini anlatmama gerek var mı?

NOT: Kastamonu Ahşap hamlesine ve memleketimin her alandaki gelişmesi ve kalkınmasına kurulduğu kısa süre içinde çok önemli katkılar sağlayan KUZKA’yı unuttuğumuz sanılmasın. KUZKA, Allah nasip ederse ayrı bir yazımızda ele alınacak. Mailleriyle KUZKA hususunda bizleri ikaz eden okurlara ilgilerinden ve tavsiyelerinden ötürü teşekkür ediyorum.

TÜM YAZILARIM İÇİN : www.yazdedik.blogspot.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler. Yönetici incelemesinin ardından yayına alınacaktır.