Boş Tabut


BOŞ TABUT

Kutül Amare gündeme getirilince Halil Kut Paşamız aklımıza gelmişti...
BAE Dışişleri Bakanı vesilesiyle Fahreddin Paşamızı sahiplendik!
Gelin bugün de diğer bir kahramanımızı ya edelim... Birilerinin iftirasını beklemeden, birilerinin gündeme getirmesinin yolunu gözlemeden...
Nuri Paşa...
Enver Paşa’nın kardeşi, Halil Kut Paşa’nın yeğeni...


1918 yılında Bakü’yü Rus ve Ermenilerden alan Kafkas İslam Ordusu Kumandanı...
Milli Mücadele’de gösterdiği yararlılık ve kahramanlıkları sebebiyle İstiklal Madalyasıyla taltif edilen bir ecdadımız...
Ama biz bugün Nuri Paşa’nın vatanına yaptığı başka bir hizmetine kısaca değineceğiz; kısaca diyorum, çünkü bu konu çok su götürür!
Nuri Killigil, 1938 yılında Zeytinburnu’nda satın aldığı ve kok kömürü satan bir şirketi kısa zamanda silah fabrikasına dönüştürdü. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk savunma sanayii özel girişimcisi...
İngilizler eliyle beslenip büyütülen İsrailli teröristlerin Filistin’deki zorbalıklarına karşı mücadele eden Filistinlilere el altından hatırı sayılır silah ve mühimmat desteği verdi.
Takvimler 1949 yılının 2 Mart’ını gösterirken;   Sütlüce’deki silah fabrikasında üç büyük patlama oldu. O kadar şiddetliydi ki bu saldırı, ertesi gün bile duman ve patlamalar devam etti.
Nuri Paşa ve 27 kişi şehit oldu.  Türkiye’nin ilk özel teşebbüs silah ve mühimmat üreticisi olan Nuri Paşa’nın cesedi bulunamadı! Boş tabutla son yolculuğunda uğurlandı!
20 gün sonra, Haliç verdi geri Nuri Paşa’yı, başsız bir şekilde! Ailesi başsız gövde ile bir cenaze töreni yapmak istedi. “Başı olmayan cesedin namazı kılınmaz” fetvasıyla cenaze namazı kılınmadan Edirnekapı Şehitliğine defnedildi.
Patlamayı kimler, ne için yaptı?
Nuri Paşa neden şehit edildi?
Savunma Sanayiimizin ilk girişimcisine ve silah fabrikasına vurulan kilit niye bir daha açılmadı?
Bunlar meçhul!
Meçhul değil aslında, sadece ortaya çıkacağı günü bekliyor! Ve bu görev Nuri Paşa’nın hemşehrilerine, Kastamonulu araştırmacılara düşüyor!  
Bir twit daha beklemeden!
NOT: Nuri Paşa’nın Bakü zaferi, Milli Mücadele’ye hizmetleri, savunma sanayiindeki mücadelesi ve Filistin davasına olan desteği ayrı ayrı ele alınması gereken ve uzun uzun anlatılması elzem olan hususlar... İnşallah Nuri Paşa’yı anlatmaya devam edeceğiz... Bu yazıda sadece farkına varalım dedik!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorumunuz için teşekkürler. Yönetici incelemesinin ardından yayına alınacaktır.